Welcome to ashokvemula.blogspot.com

This Website Contains all important data for mainly Teachers and Students and their resources like Teaching Tools ,latest information about AP teacher Related News,Collections of Music ,Movies,softwares and many more.All software on Download has been tested to ensure it's 100% free of spyware, viruses, and other malware Enjoy surfing my blog.
......................... Ashok kumar vemula

INDIAN POLITY MOST COMMON QUESTIONS FOR ALL COMPETETIVE EXAMS

Posted by Ashok kumar vemula Monday, June 25, 2012



INDIAN POLITY MCQ
1.Total number of members in a Legislative Council should not exceed that of a Legislative Assembly ?
(a) 40182
(b) 40181
(c) 40212
(d) 40180
Answer: 40181
2. For those Union Territories, which have no Legislative Councils of their own, laws are passed by
(a) Parliament
(b) Appointed Administrator
(c) Union Ministry
(d) President
Answer: Parliament
3. The Rajya Sabha can be dissolved by
(a) Constitutional amendement
(b) President
(c) None of these
(d) Lok Sabha
Answer: None of these
4.  The first woman film star nominated/elected to the Rajya Sabha was
(a) Nargis Dutt
(b) Jayalalitha
(c) Vijayanthimala
(d) Hema Malini
Answer; Nargis Dutt
5. Which of the following bills cannot be introduced first in the Rajya Sabha ?
(a) Bills pertaining to the removal of the President by impeachment
(b) Bills pertaining to the powers of the Supreme Court ot State Judiciary
(c) Bills bringing a state under the President's Rule.
(d) Money Bills
Answer: Money Bills
6.  A party having 36 members will avoid disqualification under the provisions of the Anti Defection Law if the number of members crossing the floor is at least
(a) 12
(b) 18
(c) 8
(d) 9
Answer: 12
7.  Collective responsibility of the Cabinet was introduced in India by the
(a) Minto-Morley Reforms
(b) Independence Act, 1947
(c) Constitution of India
(d) Government of India Act, 1935
Answer: Constitution of India
8.  In which of the following systems of Government, can the Government be removed through no-confidence motion passed by the Parliament ?
(a) Federal
(b) Unitary
(c) Parliamentry
(d) Presidential
Answer; Parliamentry
9. An ordinance promulgated by the President
(a) Will lapse automatically after 2 months
(b) Will continue to be in force till is superseded by an Act of the Parliament
(c) Will automatically become a law after 6 months
(d) Will lapse on the expiration of 6 weeks from the meeting of the Parliament
Answer: Will lapse on the expiration of 6 weeks from the meeting of the Parliament
10. The President can promulgated an ordinance
(a) When there is a conflict between the two Houses regarding a particular bill
(b) When a bill passed by the Lok Sabha is not passed by the Rajya Sabha
(c) When both the Houses of the Parliament are not in session.
(d) When the Lok Sabha has been dissolved
Answer: When both the Houses of the Parliament are not in session.
11.  If a Minister of a state wants to resign, to whom he should address the letter of resignation ?
(a) Governor of the State
(b) Leader of his political party
(c) Chief Minister
(d) Speaker of Vidhan Sabha
Answer: Chief Minister
12. A member of Lok Sabha has to ask a question in the Parliament which has been listed as a starred question. To this he will be given
(a) No answer
(b) An immediate answer
(c) A written answer
(d) An oral answer
Answer; A written answer
13. Amongst the following for whose removal Parliament's resolution is not needed ?
(a) Judge of Supreme Court
(b) Comptroller and Auditor General
(c) Chief Election Commissioner
(d) Governor of a State
Answer: Judge of Supreme Court
14.  When the Governor receives a Bill passed by the State Legislative Assembly, which of the following courses would be most appropriate for the Governor as an agent of the Centre ?
(a) Exercise veto over the Bill
(b) Refer the Bill to the President
(c) Give assent to the Bill
(d) Keep the Bill pending
Answer: Refer the Bill to the President
15.  To which of the following Bills the President must accord his sanction without sending it back for fresh consideration ?
(a) Finance Bills
(b) Bill seeking Amendment to the Constitution
(c) Ordinary Bills
(d) Bills passed by both the Houses of the Parliament
Answer: Finance Bills
16. In the case of a conflict between the Centre and a State in respect of a subject included in the Concurrent List
(a) The law which had been passed first would prevail
(b) The Union Law prevails
(c) The State Law prevails
(d) The matter is resolved by the Supreme Court
Answer; The Union Law prevails
17. Who is the highest Law Officer of a state ?
(a) Attorney General
(b) Secretary General Law Department
(c) Solicitor General
(d) Advocate General
Answer: Advocate General
18.  What is zero hour ?
(a) When a Money Bill is introduced in the Lok Sabha
(b) When matters of utmost importance are raised
(c) When the proposals of the opposition are considered
(d) Interval between the morning and afternoon sessions
Answer: When matters of utmost importance are raised
19. The Deputy Chairman of the Rajya Sabha can be removed by a resolution
(a) None of these
(b) Passed by a simple majority of its total member present
(c) Passed by 2/3rd majority of its total members present
(d) Moved by Rajya Sabha but passed by Lok Sabha
Answer: Passed by a simple majority of its total member present
20. A Bill refferred to a joint sitting of the two Houses of the Parliament is to be passed by
(a) 3/4th majority
(b) Absolute majority of total membership
(c) A simple majority
(d) 2/3rd majority
Answer: A simple majority
21. Which of the following Bills was discussed in the Lok Sabha but was withdraw before it could be discussed in the Rajya Sabha ?
(a) Benami Transaction Bill
(b) Hill Council Bill
(c) Newspaper Employees Bill
(d) Defamation Bill
Answer: Defamation Bill
22. Which of the following has benned floor crossing by the members elected on a party ticket to the legislature ?
(a) National Security Act
(b) Maintenance of Internal Security Act
(c) 52nd Constitution Amendment Act
(d) People's Representation Act
Answer: 52nd Constitution Amendment Act
23.  As decided by the Government of India, a member of Parliament would get what amount of money to spend on development activities in his/her constituency ?
(a) Rs 1 crore
(b) Rs 2 crore
(c) Rs 1 lakh
(d) Rs 10 lakh
Answer: Rs 1 crore
24. The maximum strength of Lok Sabha and Rajya Sabha respectively is
(a) 500 and 250
(b) 537 and 275
(c) 525 and 238
(d) 545 and 250
Answer: 545 and 250
25. Anglo Indian representatives in the Lok Sabha are nominated in terms of the Article
(a) 80
(b) 333
(c) 370
(d) 331
Answer: 331
26. The question of disqualification of a member of the State Legislature shall be decided by
(a) The Governor in consultation with the Election Commission
(b) State Legislative Assembly
(c) The Governor in consultation with the President
(d) State Legislative Council
Answer: The Governor in consultation with the Election Commission
27. The Union President can directly disallow a State Legislation
(a) In case of any bill
(b) Both (b) and ( c ) above
(c) In case of money bills
(d) In case of bills reserved by the Governor for President's assent
Answer: In case of bills reserved by the Governor for President's assent 
28. Who among the following has the final power to maintain order within the House of People ?
(a) Speaker
(b) Chief of Security Staff
(c) Prime Minister
(d) Marshal of the House
Answer: Speaker
29.  Who among the following fixes the salaries and the allowances of the Speaker of Lok Sabha ?
(a) Council of Ministers
(b) Cabinet
(c) Parliament
(d) President
Answer: Parliament
30. When the Lok Sabha is dissolved, the Speaker continues in office till a new
(a) Government is formed
(b) Speaker is elected when the new House meets
(c) Lok Sabha is formed
(d) Speaker is appointed by the President
Answer: Speaker is elected when the new House meets
31. If a member of Parliament voluntarily acquires the citizenship of a foreign country,
(a) He will be penalized
(b) He will have a choice of renouncing either
(c) He will continue to be a member of Parliament
(d) He will be disqualified from membership
Answer: He will be disqualified from membership
32. Which of the following is also called the House of Elders ?
(a) Lok Sabha
(b) Vidhan Sabha
(c) Rajya Sabha
(d) Gram Sabha
Answer; Lok Sabha
33. The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by
(a) Speaker of Lok Sabha
(b) Finance Minister
(c) Prime Minister
(d) President
Answer: Speaker of Lok Sabha
34. Who among the following is a legal advisor of the State Government as provided by the Constitution ?
(a) Attorney General
(b) Public Prosecutor
(c) Solicitor General
(d) Advocate General
Answer: Public Prosecutor
35. Members of the Union Public Service Commission can function as members upto the age of
(a) 58 years
(b) 65 years
(c) 62 years
(d) 60 years
Answer: 60 years
36. The rank of the different Ministers in the Union Council of Ministers is determined by the
(a) Speaker of Lok Sabha
(b) President
(c) Prime Minister
(d) Cabinet Secretary
Answer: President
37. The Legislative Council in a state can be created or disbanded by the
(a) State Legislative Assembly alone
(b) President on recommendation of the Governor
(c) Parliament alone
(d) Parliament on recommendation of the State Legislature
Answer: State Legislative Assembly alone
38. The maximum number of Anglo Indians who can be nominated to the Lok Sabha are
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 2
Answer: 2
39. In the case of disagreement on a Bill, in the two Houses of Parliament
(a) A special Parliamentary Committee is formed to resolve the situation.
(b) The President casts a deciding vote.
(c) The Prime Minister intervenes.
(d) A joint sitting of the two Houses of Parliament is convened
Answer; A joint sitting of the two Houses of Parliament is convened
40. What is the maximum number of elected members in a State Assembly ?
(a) 500
(b) 600
(c) 250
(d) 300
Answer: 500
41.  Which of the following is not correct regarding a Money Bill ?
(a) It can be passed by the Lok Sabha even if the Rajya Sabha rejects it.
(b) It requires the prior approval of the President.
(c) It is deemed to have been passed by both Houses if it is not returned by the Rajya Sabha within 14 days.
(d) It can be introduced in either House of Parliament
Answer: It can be introduced in either House of Parliament
42.  Which parliamentary committee in India is normally chaired by a prominent member of the Opposition ?
(a) Estimates Committee
(b) Privileges Committee
(c) Public Accounts Committee
(d) Committee on Government Assurances
Answer: Public Accounts Committee
43.  Who presides over the Lok Sabha if neither the Speaker nor the Deputy Speaker is available ?
(a) A member of the House of People appointed by the President
(b) The senior most member of the Rajya Sabha.
(c) A member chosen by Council of Ministers.
(d) The senior most member of the Lok Sabha.
Answer; The senior most member of the Lok Sabha.
44. Who is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha ?
(a) President
(b) Leader of Opposition
(c) Minister of Parliamentary Affairs
(d) Vice- President
Answer: Vice- President
45. When a bill passed by Parliament is sent to the President for his assent, which option is not true to him ?
(a) He may return it to Parliament for reconsideration .
(b) He may amend it.
(c) He may decline to sign it
(d) He may sign it
Answer: He may decline to sign it
46. The Union Territories get representation in
(a) Rajya Sabha
(b) None of these
(c) Both Houses of Parliament
(d) Lok Sabha
Answer; Both Houses of Parliament
47. The Secretary General of the Lok Sabha Who is the Chief of its Secretariat is
(a) Elected by both Houses of Parliament
(b) Appointed by the President
(c) Appointed by the Speaker
(d) Elected by the Lok Sabha
Answer: Appointed by the Speaker
48. The Joint Parliament Committee to examine irregularities and fraudulent manipulations of the Securities Scam consists of
(a) 15 members of Lok Sabha and 15 of Rajya Sabha
(b) 30 members of Lok Sabha and 30 of Rajya Sabha
(c) 20 members of Lok Sabha and 10 of Rajya Sabha
(d) 25 members of Lok Sabha and 15 of Rajya Sabha
Answer: 20 members of Lok Sabha and 10 of Rajya Sabha
49. How many members of the Rajya Sabha are nominated by the President of India ?
(a) 13
(b) 12
(c) 10
(d) 11
Answer: 12
50. The Speaker of the Lok Sabha may be removed from his office, if the House of the People passes a resolution to this effect by
(a) Absolute majority of all the then members of the House
(b) Simple majority of members present and voting and absolute majority of all the then members of the House
(c) 2/3rd majority of members present and voting.
(d) Simple majority of members present and voting
Answer: Absolute majority of all the then members of the House 
51. In the case of a deadlock between the two Houses of the Parliament, the joint sitting is presided over by the
(a) Member of the Lok Sabha specifically elected for the purpose
(b) Speaker of Lok Sabha
(c) President
(d) Vice- President
Answer: Speaker of Lok Sabha
52. The Chairman of the Rajya Sabha is
(a) Nominated by the President
(b) Elected by Parliament and State Legislatures jointly
(c) Elected by members of both Houses of Parliament
(d) Elected by the members of Rajya Sabha
Answer: Elected by members of both Houses of Parliament
53. The time gap between two sessions of the Parliament should not exceed
(a) 3 months
(b) 1 year
(c) 9 months
(d) 6 months
Answer: 6 months
54. Joint sittings of the two Houses of Parliament are held to
(a) Elect the President of India
(b) Adopt a Constitution amending Bill
(c) Elect the Vice President of India
(d) Consider and pass a bill on which two Houses disagree
Answer: Consider and pass a bill on which two Houses disagree
55. One third of the members of the Rajya Sabha retire after every
(a) Second year
(b) Fifth year
(c) One year
(d) Third year
Answer: Second year
 56. A money bill passed by the Lok Sabha has to be passed by Rajya Sabha within
(a) 3 months
(b) 14 days
(c) 21 days
(d) 1 month
Answer: 14 days
57. Which of the following is not a Standing Committee of the Parliament ?
(a) Estimates Committee
(b) Committee on Public Undertakings
(c) Committee on Welfare of SC's and ST's
(d) Committee on Public Accounts
Answer: Committee on Public Accounts 
58. For raising Half-an-Hour discussion in a House of Parliament, a notice in writing has to be given to the
(a) Secretary of Department of Parliamentary Affairs
(b) Minister concerned
(c) Secretary General of the House
(d) Presiding Officer of the House
Answer; Secretary General of the House
59. What is the minimum age for election / appointment as member of the Rajya Sabha ?
(a) 25 years
(b) 40 years
(c) 30 years
(d) 35 years
Answer: 30 years
60. Parliament of India is composed of
(a) Lok Sabha, Rajya Sabha and President
(b) Lok Sabha and Rajya Sabha
(c) Lok Sabha only
(d) Rajya Sabha only
Answer: Lok Sabha, Rajya Sabha and President
61.  Maximum number of M.P.s from backward communities are elected from which state ?
(a) Rajasthan
(b) Bihar
(c) Madhya Pradesh
(d) Nagaland
Answer: Bihar
62.  In Parliamentary government, Ministers remain in office so long as they enjoy
(a) Confidence of the popular chamber of legislature
(b) Popular support
(c) Confidence of the upper house of the legislature
(d) Support of the armed forces
Answer; Confidence of the popular chamber of legislature
63. A bill for alteration of boundaries of states shall not be introduced in the Parliament without the recommendation of
(a) The legislatures of the states concerned
(b) President
(c) The presiding officers of both Houses of Parliament
(d) Supreme Court
Answer: The legislatures of the states concerned
64. What type of Party system has been evolved in India ?
(a) Single Party
(b) Party less
(c) Bi- party
(d) Multi - Party
Answer: Multi - Party
64. Amongst the questions allowed by the Speaker, which one is regarded as the most important ?
(a) Starred
(b) Supplementary
(c) Short Notice
(d) Unstarred
Answer: Short Notice
66. When can the Speaker exercise his right to vote in the House ?
(a) Whenever the House desires
(b) Whenever his party directs
(c) Only in the event of equality of votes
(d) Whenever he desires
Answer; Only in the event of equality of votes
67. According to the Constitution of India the maximum number of members representing the Union Territories in the Lok Sabha cannot exceed
(a) 20
(b) 25
(c) 10
(d) 15
Answer: 20
68. The Government has set up a high power Committee of 20 members of Lok Sabha and 10 members of Rajya Sabha to examine
(a) Securities scam
(b) Sharing of river water
(c) Protection of Human rights
(d) Protection of environment
Answer: Securities scam
69. In the absence of the Speaker and the Deputy Speaker, who presides over the deliberations of the Lok Sabha ?
(a) Oldest members of the House
(b) One of the members of the House out of a panel of six persons nominated by the Speaker
(c) Prime Minister
(d) Home Minister
Answer: One of the members of the House out of a panel of six persons nominated by the Speaker
70. What is the minimum age for being the member of the Parliament ?
(a) 45 years
(b) 50 years
(c) None of these
(d) 40 yearAnswer; None of these
71. Which of the following non-members of Parliament has the right to address it ?
(a) Chief Election Commissioner
(b) Comptroller and Auditor General
(c) Attorney General of India
(d) Solicitor- General of India
Answer: Attorney General of India
72. How many members of the Lok Sabha must support a motion of no confidence in the government, before it can be admitted by the Speaker ?
(a) 50
(b) 35
(c) 20
(d) 25
Answer: 50
73. The Constitution of India does not mentioned the post of
(a) The Deputy Chairman of the Rajya Sabha
(b) The Deputy Speaker of the State Legislative Assemblies.
(c) The Deputy Speaker of the Lok Sabha
(d) The Deputy Prime Minister
Answer: The Deputy Prime Minister
74. To be a member of the Lok Sabha a person has to be
(a) 25 years
(b) 21 years
(c) 27 years
(d) 30 years
Answer; 25 years
75. Appointment of the members of the Council of Ministers is made by the President
(a) In his own discretion
(b) On the advice of the Chief Justice of Supreme Court
(c) On the advice of the Vice- President
(d) On the advice of the Prime Minister
Answer: On the advice of the Prime Minister
76. Who administers the oath of office to the President ?
(a) Speaker of Lok Sabha
(b) Vice President
(c) Prime Minister
(d) Chief Justice of India
Answer: Chief Justice of India
77. The members of the State Legislative Assembly are elected for what period ?
(a) 2 years
(b) 4 years
(c) 6 years
(d) 5 years
Answer: 5 years
78. Criterion for a regional party to be recognised as a national party is
(a) To get 1/10th of the seats in the Parliament
(b) To be recognised in at least 4 states
(c) To be recognised in at least 3 states
(d) To get 1/10th of the seats in Lok Sabha
Answer: To be recognised in at least 4 states
79. Money Bill can be introduced in
(a) Either Lok Sabha or Rajya Sabha
(b) None of these
(c) Lok Sabha only
(d) Rajya Sabha only
Answer: Lok Sabha only
80. Who among the following decides whether particular bill is a Money Bill or not ?
(a) Finance Minister
(b) Speaker of Lok Sabha
(c) President
(d) Chairman of Rajya Sabha
Answer: Speaker of Lok Sabha
81. Which of the following states does not have a bicameral legislature ?
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) Rajasthan
(d) Bihar
Answer: Rajasthan


82. Parliament or a State Legislature can declare a seat vacant if a member absents himself without permission from the session for
(a) 60 days
(b) 120 days
(c) 30 days
(d) 90 days
Answer; 60 days
83. Who presides over the meetings of the Rajya Sabha ?
(a) President
(b) Speaker
(c) Prime Minister
(d) Vice - President
Answer: Vice - President
84. A candidate to become a member of the Rajya Sabha should not be less than
(a) 25 years
(b) 35 years
(c) 30 years
(d) 21 years
Answer: 30 years
85. Public Accounts Committee is a
(a) Select Committee of Lok Sabha
(b) Joint Committee of Lok Sabha and Rajya Sabha
(c) Standing Committee of Rajya Sabha
(d) Sub Committee
Answer: Standing Committee of Rajya Sabha
86. The Rajya Sabha has a life of
(a) 7 years
(b) Permanency
(c) 2 years
(d) 6 years
Answer; Permanency
87. The Governor is appointed by the
(a) Chief Minister
(b) Chief Justice
(c) President
(d) Prime Minister
Answer: President
88. The budget is presented to the Parliament on
(a) The last day of March
(b) 1st April
(c) The last day of February
(d) 15th March
Answer; The last day of February
89. The term of Lok Sabha is normally
(a) 5 years
(b) 2 years
(c) 4 years
(d) 6 years
Answer: 5 years
90. The Constitution provides for the nomination to the Lok Sabha two members belonging to the community of
(a) Syrian Christians
(b) Scheduled Castes
(c) Parsis
(d) Anglo-Indians
Answer; Anglo-Indians
91. The legislative powers are vested in the
(a) President
(b) Governor
(c) Prime Minister
(d) Parliament
Answer: Parliament
92. Which authority recommends the principles governing the grants-in-aid of the revenues of the 
states out of the Consolidated Fund of India ?
(a) Public Accounts Committee
(b) Inter State Council
(c) Union Ministry of Finance
(d) Finance Commission
Answer; Finance Commission
93. Which are the two States (other than U.P.) having maximum representation in Lok Sabha ?
(a) Bihar and Madhya Pradesh
(b) Bihar and Tamil Nadu
(c) Bihar and Andhra Pradesh
(d) Bihar and Maharashtra
Answer: Bihar and Maharashtra
94. The term of the Lok Sabha
(a) Can be extended for another full term of 5 years.
(b) Can be extended for an unlimited period
(c) Can be extended by 1 year at a time
(d) Cannot be extended
Answer; Can be extended by 1 year at a time
95. How many times can the passed by Parliament ?
(a) Twice
(b) Never
(c) Thrice
(d) Once
Answer: Once
96. Vote on Account means legislative vote
(a) On the Appropriation Bill
(b) On the Finance Bill
(c) Authorising expenditure in respect of demands for grants pending the passing of the Appropriation Act
(d) In respect of the report of audit and accounts submitted by the Comptroller and Auditor General
Answer: Authorising expenditure in respect of demands for grants pending the passing of the Appropriation Act
97. Which of the following committees does not consist of any member from the Rajya Sabha?
(a) Estimates Committee
(b) Committee on Public Undertakings
(c) Public Accounts Committee
(d) Public Grievances Committee
Answer: Estimates Committee
98. Recognition to a political party is accorded by
(a) The Election Commission
(b) A Committee of Whips
(c) The Speaker of the Lok Sabha in the legislative assemblies in the case of regional parties
(d) The Ministry of Parliamentary Affairs
Answer; The Election Commission
99. The Chairman of Public Accounts Committee is
(a) Appointed by Speaker
(b) Elected by members of PAC
(c) Elected by Union Cabinet
(d) Appointed by President
Answer: Appointed by Speaker
100.  A Party in India in order to be recognised as official opposition in the Indian Parliament should have least how many seats ?
(a) 1/6th
(b) 1/10th
(c) 1/3rd
(d) 1/4th
Answer: 1/10th

WebRep
currentVote
noRating
noWeight

1 Responses to INDIAN POLITY MOST COMMON QUESTIONS FOR ALL COMPETETIVE EXAMS

  1. Anonymous Says:
  2. many of the answers are wrong.
    e.g
    Qs no. 12- starred question requires an oral answer and not written.

    Qs no. 13- Governor is removed with out a resolution in Parliament & not judge of a supreme court.

    totally wrong answers.

     

Post a Comment

Search This Blog

About Me

My photo

Vemula Ashok kumar S/o:Chandramouli, Qualifications:M.Sc,D.Ed Present Doing MCA 2nd Year in Osmania University Distance

Employee Code Search

To Get your Employee code & Details Enter Your Name & DOB [DD-MM-YYYY]

EMPLOYEE DETAILS


ANDHRA PRADESH

Emaployee Name
Date of Birth